Matcha, ceaiul ceremoniei japoneze

De cand am inceput sa consum zilnic ceai, pe post de cafea chiar la micul dejun, mi-au trecut prin mana tot felul de carti despre ceaiuri si povestile din spatele prepararii lor. In Japonia exista chiar ceremonii ale ceaiului, un ingredient care sta de cateva sute de ani la baza acestor ceremonii fiind ceaiul Matcha (pudra de ceai verde). Nu oricine are ocazia sa asiste la un astfel de ritual traditional japonez, insa avand in vedere ca ceaiul Matcha se gaseste acum foarte usor si la noi (la doar un click distanta) putem sa ne bucuram macar de experienta prepararii si servirii in propria casa.

749

 

Ceaiul Matcha, pe care eu l-am gasit la ceainaria prietenilor de la Maya Tea este preparat din frunze de ceai verde Gyokuro, pe care doar cei mai mari cunoscatori le cultiva. Cele mai bune frunze sunt alese si transformate intr-o pudra foarte fina cu ajutorul unor pietre de granit. Spre deosebire de alte ceaiuri, ceaiul Matcha nu se infuzeaza ci practic se dizolva in apa fierbinte si se consuma cu totul.

Dupa ce m-am documentat putin am descoperit ca sunt doua modalitati de a prepara ceaiul Matcha: prepararea groasa si cea subtire. In ambele variante pentru a usura prepararea puteti folosi ustensile speciale pe care le puteti gasi AICI.

Eu am preparat varianta subtire in felul urmator: am asezat o jumatate de lingurita de pudra intr-o ceasca, am turnat deasupra apa fierbinte (cam la 80 de grade) si cu ustensila denumita chasen am amestecat pudra in apa puternic pana aceasta s-a dizolvat si a capatat o consistenta usor mai groasa.

A doua varianta, cea a prepararii groase nu am incercat-o inca, insa aceasta presupune dublarea cantitatii de pudra de ceai si injumatatirea cantitatii de apa pentru un ceai mult mai gros si o aroma mult mai puternica.

Aroma ceaiului Matcha este una aparte, mult mai intensa, usor dulce si putin amaruie.  Traditional, se serveste cu un mic dulce alaturi.

Japonezii il folosesc in ceremonii pentru ca este considerat o licoare a sanatatii sufletului (datorita meditatiei care are loc in timpul ceremoniei) dar si a corpului datorita proprietarilor sale. Cel mai mare beneficiu este cantitatea mult mai mare de antioxidanti fata de ceaiurile normale. Si asta pentru ca la ceaiul Matcha se consuma practic intreaga frunza, nu doar infuzia. Alte beneficii sunt continutul mare de vitamine si minerale. Daca vreti sa incercati un produs premium al ceaiurilor sau sa beti din licoarea japonezilor atunci ceaiul Matcha ar trebui trecut pe lista voastra.

900

815

Advertisements

1 Comment

Filed under Ceaiuri

One response to “Matcha, ceaiul ceremoniei japoneze

  1. totdeauna m-a fascinat ritualul prepararii ceaiului! Eu recunosc ca nu respect totdeauna regulile dar imi place sa beau ceai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s