Experiente culinare in Cracovia si Varsovia

Faptul ca experientele culinare contribuie la profilul unei destinatii turistice si inclusiv la perceptia noastra asupra acelei destinatii nu este o noutate. Daca  asociez Viena cu gustosul snitel de vitel, Roma cu pizza sau pastele  in sos de rosii, Paris cu celebrul mousse de ciocolata sau dementialele macarons, atunci orasele poloneze Cracovia si Varsovia le voi asocia usor cu cea mai buna supa de ciuperci, cu pierogi, un fel de coltunasi umpluti cu carne, ciuperci, branza sau spanac, cu asa zisa rosol (o varietate de supa cu carne) si chiar cu borsul de sfecla. Si lista poate continua. Asta dupa doar doua zile in care am gustat din bunatatile traditionale, preparate de bucatari din Cracovia si Varsovia. In aceste frumoase orase se poate ajunge din Bucuresti cu compania aeriana nationala a Poloniei, LOT Polish Airlines. Zborul direct este pe Bucuresti Varsovia. Din capitala Poloniei exista conexiuni foarte bune spre Cracovia dar si spre alte destinatii poloneze.

Centrul vechi din Cracovia

20141104_155102 (Copy)

Centrul vechi din Varsovia 

varsovia 

Cele doua orase, foarte frumoase, ofera turistilor nu doar centre vechi cu catedrale impunatoare, palate/castele, restaurante cochete cladiri cu fatade foarte bine intretinute ci si experiente culinare inedite. Bucataria poloneza, bogata in carne de porc, vita sau pui, dar si legume ( sa nu uit de varza traditionala ce vine ca garnitura la multe preparate de baza si chiar la borsul de sfecla) iti rasfata papilele la fiecare gustare. Chiar de la prima felie de paine as spune ca incepe acest rasfat. Painea poloneza, facuta din faina de secara sau de grau, este moale in interior dar acoperita la exterior de o crusta crocanta si nu este deloc sfaramicioasa. Doar feliile de paine traditionala, unse cu unt, ar putea sa fie suficiente pentru un ospat memorabil. Bineinteles ca polonezii mai au un as in maneca si anume berea de mai multe feluri, fie ca este filtrata sau nefiltrata, blonda sau rosie. Cea mai cunoscuta marca este Zywiec, cel putin eu pe aceasta am gasit-o in cele mai multe localuri.

Nici decorul din restaurantele poloneze din cele doua orase nu a ramas neobservat. In Cracovia am descoperit localuri frumos decorate, in culori calde, in care nimeni nu fumeaza (un alt aspect care m-a incantat). Bineinteles ca in centrele vechi ale celor doua orase se gasesc restaurante cu mancare traditional dar si restaurante cu specific italienesc, Mexican si tot asa.  Important este insa sa nu inchei o calatorie in aceste destinatii fara sa incerci preparatele poloneze. Daca o astfel de exprienta culinara este bine sa nu ratezi o plimbare pe jos sau cu caleasca prin central vechi al Cracoviei, care se intinde de la castelul regal Wawel pana la fortificatia Barbakan. Trebuie precizat ca centrul vechi al orasului este parte din patrimonial UNESCO. In Varsovia, capitala Poloniei, nu trebuie ratata plimbarea la Castelul Regal sau in parcul Lazienski, cel mai frumos din Polonia.

Restaurantele sunt foarte cochete, un exemplu foarte bun este Piano Rouge Bar, locul unde am servit o cina delicioasa.

DSC_0883 (Copy)

20141103_214804

 

 

Masa oferita in timpul zborului cu LOT Polish Airlines. 

DSC_0713 (Copy)

Platou cu aperitive: Bruschette si cascaval afumat pe paine prajita.

20141103_222747 (Copy)

Selectie de mezeluri poloneze.

20141104_143912 (Copy)

Pierogi, un fel de coltunasi umpluti fie cu carne, ciuperci, spanac sau varza.  

20141103_222800 (Copy)

Snitzel polonez servit cu varza calita.  

20141103_225716 (Copy)

Piept de pui servit cu sos gorgonzolla si broccoli preparat la abur. 

20141103_225947 (Copy)

Supa de ciuperci servita in paine.

20141104_144025 (Copy)

Piept de pui cu legume calite pe pat de orez.  

20141104_145902 (Copy)

 

 

Friptura de porc cu cartofi natur si salata de sfecla. 

20141104_145953 (Copy)

Supa bors de sfecla cu strudel cu carza calita.  

20141104_145905 (Copy)

Supa rosol de vita. 

20141105_141143 (Copy)

Supa de pasare cu taitei de casa.

20141105_141156 (Copy)

Berile poloneze sunt foarte bune, eu am incercat bere alba nefiltrata si rosie. 

20141104_142555 (Copy)

20141103_222019 (Copy)

Deserturi si dulciuri

DSC_1123 (Copy)

DSC_1118 (Copy)

DSC_1119 (Copy)

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Calator Infometat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s